Wachtwoord vergeten
Voer hier je e-mailadres in:*
Na een geslaagde authenticatie ontvang je per e-mail een link en verdere aanwijzingen voor het herstellen van je wachtwoord.
Verstuur

Gelders Doek Arnhem

13 maart
19:00 - 21:00
Focus Filmtheater Arnhem

Informatie

HELAAS IS DIT PROGRAMMA GEANNULEERD

 

Op 13 maart een uitgebreide (en niet geheel Gelderse editie) van Gelders Doek. Op verzoek van de filmmakers komt de gehele opbrengst ten goede aan Molham Volunteering, een stichting die humanitaire hulp biedt in Syrië.

Eerst vertonen we het korte egodocument Voor jullie, van Geertje Hadderingh, vorig jaar afgestudeerd aan de HKU. Met haar film heeft ze inmiddels een behoorlijk publiek weten te bereiken. Na de film een gesprek over hoe dat gegaan is. Daarna zijn er drie films te zien van de Syrische filmmakers Amir Zaza (afgestudeerd aan de filmacademie) en Yazan Rabee (afgestudeerd aan St. Joost in Breda) in het kader van de herdenking van het begin van de Syrische revolutie op 15 maart. Amir en Yazan zijn gevlucht uit Syrië.Vanuit hun ervaringen hebben ze deze indrukwekkende en veelgeprezen films gemaakt.

PROGRAMMA

Voor jullie – Geertje Hadderingh – Nederland 2023 – 25 min
Wat betekent liefde in een tijd waarin we steeds vaker uit elkaar gaan? Filmmaker Geertje Hadderinghs ouders zijn gescheiden en ze heeft nog nooit een foto gezien van hen samen. Wat betekent dat voor haar en de manier waarop ze tegen liefde aankijkt, vraagt ze zich af. In deze korte ego-documentaire gaat regisseur Geertje Hadderingh op zoek naar een foto waarop haar gescheiden ouders gezamenlijk te zien zijn. Ondertussen bevraagt ze direct betrokkenen over waarom dit ogenschijnlijk gelukkige echtpaar zo plotseling uit elkaar ging. Kort voor de draaidagen belt haar moeder af voor het interview. Maar kan de maker haar antwoorden vinden als haar moeder niet bereid is om deel te nemen?

It Will Rain – Amir Zaza, Nederland 2022, 35 min
Als de broers Nawras en Ward na protesten onterecht vast komen te zitten in een helse Syrische gevangenis, lijkt het einde van hun leven nabij. Op wonderlijke wijze komt Nawras vrij uit de gevangenis. Hij komt voor een slopend dilemma te staan: moet hij blijven om te vechten tegen het onrecht in Syrië of moet hij zijn thuisland ontvluchten?

Beyond the Sun – Yazan Rabee – Nederland 2022, 16 min
Nader moet zijn dienstplicht vervullen als bewaker in een Syrische gevangenis. Daar ziet hij hoe een collega zich te buiten gaat aan het martelen van een gedetineerde. Hij weigert het bevel van zijn officier Abu Hanan om zelf ook deel te nemen aan deze praktijken. Maar die keuze wordt niet zomaar geaccepteerd. Zal Nader een oplossing kunnen vinden om binnen de muren van deze instelling te overleven, zonder daarbij anderen te schaden?

De ontmoeting – Back – Yazan Rabee – Nederland 2022, 7 min
Een achtervolging, voetstappen, een huis dat wegrent: een universele nachtmerrie van vele vluchtelingen. Deze invoelende documentaire laat zien hoe het is om in het holst van de nacht geconfronteerd te worden met doodsangst, trauma en ontworteling. Door de ogen van regisseur Yazan Rabee, zelf gevlucht uit Syrië, beleef je zijn ergste nachtmerrie. Hij rent door de verlaten straten van zijn vroegere woonplaats, op de hielen gezeten door de geheime dienst. Waar is hij beland en hoe vindt hij ooit weer een veilige plek? Aan de hand van archiefmateriaal en geënsceneerde beelden stelt Rabee in deze documentaire de vraag waar de angst voor het regime begon. En wat doet extreme onveiligheid met een mens?

Programma:

Voor Jullie

gEERTJE hADDERINGH

Wat betekent liefde in een tijd waarin we steeds vaker uit elkaar gaan? In deze ego-documentaire gaat de maakster op zoek naar een beeld van haar ouders samen en stelt ze de vraag of ze samen zou kunnen blijven met iemand, aangezien ze zelf is opgevoed met gescheiden ouders. Enkele dagen voor de draaidagen belt haar moeder af voor het interview. Kan de maakster haar antwoorden vinden als haar moeder niet bereid is om deel te nemen? Een eerlijk en

Geertje Hadderingh graduated from film Art school (HKU) in The Netherlands with a documentary about her family. A maker who stands for making daring and pure work, and remains convinced that telling and experiencing a story creates the deepest connection between the maker and the AUDIENCE.

Lees Meer

It will rain

Amir Zaza

De broers Nawras en Ward komen vast te zitten in een helse Syrische gevangenis. Na eindeloze martelingen overlijdt Ward aan zijn verwondingen. Op wonderlijke wijze wordt Nawras vrijgelaten. Hij komt voor de keuze te staan: blijft hij om te vechten tegen het onrecht in Syrië? Of besluit hij te vluchten?

Amir Zaza is een Syrische-Nederlandse schrijver en regisseur. Hij probeert de balans te vinden tussen amusement en sociale urgentie. Naast de films die Amir heeft geschreven en geregisseerd tijdens zijn studie aan de Filmacademie maakt hij korte films voor lokale organisaties. Dit maakt dat hij een weloverwogen visuele visie heeft.

Lees Meer

BEYOND THE SUN

yazan rabee

Nader, a new prison guard comes to do his obligatory military service in one of the Syrian detentions. Nader sees the inhumane torturing of his colleague to detainee. Nader refuses his officer’s command to take part in torturing the detainee, but his officer, Abu Hanan, doesn’t like how Nader responses. How will Nader find a solution to survive, yet not harm others?

Yazan Rabee (1994) was born in Syria and fled to the Netherlands in 2016, with the singular goal to become a filmmaker. He had no plan B. Six years later he graduated from film school and went on to release two short films nearly simultaneously: fiction short Beyond the Sun, about the brainwashing program of the Syrian regime, and BACK, an introspective documentary about a recurring nightmare shared by many Syrians who have fled their homeland. In his work, which spans the range from fiction to documentary and often intertwines the two, he chooses to focus on mentally and socially damaged persons, often drawing from his own memories and dreams.

Lees Meer

Back

yazan rabee

Een achtervolging, voetstappen die steeds dichterbij komen. Een huis dat wegrent. Ik was hier toch niet meer, waarom ben ik terug? Elke nacht schrikken talloze mensen wakker van dezelfde nachtmerrie. Back is een essayistische documentaire over doodsangst, trauma en ontworteling.

Yazan Rabee (1994) was born in Syria and fled to the Netherlands in 2016, with the singular goal to become a filmmaker. He had no plan B. Six years later he graduated from film school and went on to release two short films nearly simultaneously: fiction short Beyond the Sun, about the brainwashing program of the Syrian regime, and BACK, an introspective documentary about a recurring nightmare shared by many Syrians who have fled their homeland. In his work, which spans the range from fiction to documentary and often intertwines the two, he chooses to focus on mentally and socially damaged persons, often drawing from his own memories and dreams.

Lees Meer